kicken op kunst

Het is niet zomaar dat toeristen op zoek gaan naar de oorsprong van de prachtige Vlaamse Primitieven of de streek waar Pieter Paul Rubens zijn carrière startte. Bezoek zelf de mooiste musea in eigen streek en durf ook een kijkje te nemen in plaatselijke galerijen. Ook in de vrije natuur hebben artiesten soms bijzondere beeldhouwwerken of gebouwen neergepoot, al vraagt het al eens enig zoekwerk ze te vinden. De mooiste schatten vind je vaak op de gekste plaatsen...

leuven

Geschiedenis troef deze herfst

De studentenstad gaat vijfhonderd jaar terug in de tijd toen een drukkerij in de Naamsestraat het eerste exemplaar van Utopia van de Engelse denker Thomas More drukte. Het boek over een imaginair eiland waar geluk heerst, werd wereldberoemd en gaf kunstenaars en wetenschappers in heel Europa inspiratie tot vernieuwing. Overal in de stad zijn er evenementen gepland, met ontdekking en vernieuwing als rode draad. Bezoek het M-Museum voor werken van alle grote meesters uit die tijd, of boek een kamer in het luxueuze Martin’s Klooster Hotel. Dat was immers de woning van de secretaris van keizer Karel V, en nu uw perfecte excuus om zonder schroom uw adelijke flair boven te halen.

-

M-Museum, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven
Martin’s Klooster Hotel, Onze Lieve Vrouwstraat 18, 3000 Leuven

Fotografie: © Toerisme Vlaams-Brabant


antwerpen

Museumhopping in't stad

Ze wisten het al sinds de oprichting van ‘t Stad: Antwerpen zou de bakermat worden van de meest vooraanstaande kunstenaars. Met stip op één in die oplijsting: Pieter Paul Rubens. In Hotel O Kathedral, recht over de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal waar een werk van deze wereldberoemde artiest hangt, slaap je tussen zijn replica’s, en dat in een modern en aangenaam interieur. Toch een honger naar het echte werk? Vanuit het boetiekhotel is het erg makkelijk om de nabijgelegen musea te bezoeken. Het Rubenshuis voor de barokliefhebber, het MoMu voor de fashionista en M HKA voor wie hunkert naar Hedendaagse Kunst. Happy museumhopping!
Hotel O Kathedral, Handschoenmarkt 3, 2000 Antwerpen.

-

Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen
MoMu, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen
M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

Fotografie: © Ans Brys voor Stad Antwerpen - © Kathedral


kortrijk

Interieur & welness: match made in heaven

Dit jaar strijkt de Interieurbiënnale voor de 25ste keer neer in Kortrijk en dat moet gevierd worden! De zilveren editie van dit event haalt opnieuw actueel architecturaal moois naar België en probeert daarbij het midden te houden tussen commerciële beurs en cultureel event. Jij slaapt alvast in als een roosje in een hotel dat qua design niet moet onderdoen voor de pareltjes die je overdag ziet. Het D-Hotel in Marke bestaat voor een groot deel uit glas en biedt op die manier een panoramisch uitzicht op haar omgeving, waar een nabijgelegen oude molen staat te pronken. Heerlijk ontspannend, met andere woorden. En dan hebben we het niet eens over hun wellness faciliteiten gehad ...

-

D-Hotel, Abdijmolenweg 1, 8510 Kortrijk


genk

Afdalen in de steenkoolmijn? Dat kan!

C-mine in Genk is een heus begrip. Wat nu een creatieve hub is met een cinema en een cultuurcentrum, was vroeger een heuse steenkoolmijnsite. Voor het eerst sinds de sluiting in de jaren zeventig kan je nu beleven hoe het er destijds aan toeging onder de grond. Op zes meter diepte ontdek je de spannendste verhalen uit het leven van de mijnwerkers en beklim je de authentieke schachtbok van 60m hoog. Overnachten doe je gewoon in diezelfde mijnsfeer. Met een groep vrienden huur je de luxueuze vakantiewoning Twinstone Lodge. Die ligt pal in de natuur en op slechts 3km van het centrum van Genk. Vanbuiten doet hij denken aan een mijnterril, maar binnenin heeft het alles om te ontspannen, tot een stoombad en sauna toe.

-

C-Mine, C-Mine 10 bus 2, 3600 Genk
Twinstone Lodge, Kattevennen, 3600 Genk


sint-martens-latem

Aan charme geen gebrek

Hotel Torenhof in Sint-Martens-Latem, nu een charmant en stijlvol familiehotel, is de vroegere woning en werkplaats van Albert Servaes – Vlaanderens eerste expressionist. Geen toepasselijkere plek dan ook als vertrekpunt om de pittoreske Leiestreek te verkennen. Schuif een fiets onder je billen en de gids ‘In het spoor van de schilderachtige Leie’ onder de arm, en je bent klaar voor vijf thematische tochten doorheen de kunstgeschiedenis en langs de meest schilderachtige plekjes van de streek. Maak kennis met de uitzichten die Permeke, Vande Woestyne en co inspireerden en proef in de plaatselijke musea van deze kunstenaarsstreek.

-

Hotel Torenhof, Baarle-Frankrijkstraat 10, 9830 Sint-Martens-Latem