proef van onze passie

Officieel heb je natuurlijk geen excuus nodig om lustig van het gerstenat te drinken, maar als je er ook nog eens iets van opsteekt is dat mooi meegenomen. Vijf fiere brouwers stellen hun lekkerste bieren voor en bieden je soms zelfs een inkijk in hun brouwproces. Bovendien vind je talloze gezellige logeeradresjes op wandelafstand van deze brouwerijen zodat je niet meer achter het stuur hoeft te kruipen na een namiddagje bieren.

bier
vicaris

Brouwerij Dilewyns

Een brouwerij geleid door twee straffe vrouwen, dat kan niet anders dan vonken geven. De zussen Anne-Cathérine (26) en Claire Dilewyns (28) volgden alvast hun vader op, die het pad voor hen effende als hobbybrouwer. Met zijn recept in het achterhoofd timmerden ze aan de weg voor een gloednieuw bierimperium: dat van Brouwerij Dilewyns. “Wat onze favorieten zijn?”, vragen de zusjes, “In het najaar is dat zonder twijfel de Vicaris Tripel, toch ons oer-bier!” Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan zeker en vast dit filmpje.
-
Brouwerij Dilewyns, Vlassenhout 5, 9200 Dendermonde. 


de leite

Brouwerij De Leite

Brouwerij De Leite, dat is volgens haar brouwer Luc Vermeersch de perfecte combinatie tussen creativiteit, kunstzinnigheid en ambacht. “Ikzelf uit die creativiteit in het brouwen van het bier zelf, maar ook onze etiketten zijn ontworpen door artistiek talent uit de familie. Daarnaast bak ik zelf mijn brood en rook ik eigenhandig onze zalm.” Maar de humor en creativiteit van Luc zijn ook te vinden in de namen van zijn bieren, denk aan zijn Enfant Terriple: het speelse kindje van Bon Homme en Femme Fatale en tevens zijn eerste tripel. Bent u trouwens al bekend met het concept pop-up bieren? Reden te meer om De Leite in het echt te bezoeken.
-
Brouwerij De Leite, Leiteweg 32, 8020 Ruddervoorde.


de leste

Brouwerij De Leste

Een succesvolle brouwerij die begon als een ludiek keukenexperiment: het klinkt als een verhaal om boven een pint te vertellen. En dat is net wat Wim Van der Donck, Wim Van Daele en Frederic Rousseau in Brouwerij De Leste proberen te doen. Zij bouwden een container in hun tuin om tot heuse brouwzaal en zijn inmiddels fiere vaders van ‘Den Doenkere’, ‘Leste Tripel’ en ‘Leste Amber’. Opgelet: deze Lestes mogen dan uw eersten zijn, zijn zelden de lesten.* (*De laatsten van de avond – vertaald uit vloeiend Booms)

Fotografie: © Toerisme Scheldeland


de kroon

Brouwerij De Kroon

Ingeplant in het landelijke Neerijse, draait Brouwerij De Kroon op volle toeren; een unieke plaats voor zowel bierdrinkers als –degusteerders. Hier worden immers niet enkel de bieren geschonken, ze worden er ook bedacht, gemaakt en bewaakt. De Kroon is met andere woorden een perfecte stop op een wandeling langs de Dijle. Bovendien is het pand elke zaterdag te bezoeken en biedt De Kroon een inkijk in haar brouwproces. Hét excuus voor een interessante namiddag en een serieel occasioneel glas. Schol!

Fotografie: © Jokko


de dool

Kasteelbrouwerij De Dool

Met haar Ter Dolen Blond, brouwde Mieke Desplenter het eerste erkende abdijbier van de provincie Limburg. Intussen dragen vier van de zes bieren van kasteelbrouwerij De Dool al die titel. “Klanten komen graag bij ons genieten van een biertje in een unieke omgeving.”, zegt Mieke, die de vierde generatie brouwt. “Inmiddels voel ik me echt thuis tussen mijn brouwers. We zijn een kleine ambachtelijke brouwerij, en het doel is binnen de slotgracht te blijven, al heb ik ook nog wat verbouwingsplannen. Brouwen gaat voor ons alvast met veel sfeer en plezier gepaard.”