lievenvangils

Lieven Van Gils

Als het van Lieven Van Gils afhangt, fietst iedereen binnenkort de Landlopersroute af. “Ik heb de kolonies in Hoogstraten goed gekend en haal me nog zo voor de geest hoe de landlopers er in de tuinen werkten. Toen de wet op de landloperij werd afgeschaft, verkommerden de gebouwen, maar gelukkig worden ze nu volop opgewaardeerd.” De route zelf combineert daarbij de prachtige historische gebouwen met de unieke natuur in de gebieden rondom. Klein hongertje? Van Gils raadt je alvast de suggestie van de chef aan bij brasserie De Gulden Coppe. “Die heerlijke maaltijd in een prachtig eindejaarszonnetje, da’s puur genieten!”

-

Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Hoogstraten
De Gulden Coppe, Vrijheid 173, 2320 Hoogstraten

deguldencoppe
Brasserie De Gulden Coppe
landlopersroute
Landlopersroute
Fotografie: © Toerisme Provincie Antwerpen
Klapekster
Bezoekerscentrum De Klapekster
svenneys

Sven Nys

Jarenlang beulde Sven Nys (40) zich in het Hageland af. Op en rond de Balenberg legde de ex-crosser elk seizoen de basis voor zijn succes. Vandaag kan iedereen het trainingsparcours van Nys verkennen op een route die hij zelf uittekende en in het najaar opent. «Ik wilde drie dingen: de mensen zich even als een topsporter laten voelen, aantonen dat je niet altijd naar de Vlaamse Ardennen moet om hellinkjes op te rijden en een verkeersveilige route creëren», vertelt Sven. Ook wie geen geoefend sporter is, kan in deze streek terecht. De Balenbergwandeling bijvoorbeeld, is slechts 11,5km lang en is grotendeels vlak.

-

Sven Nys Cycling Center, Balenbergstraatje 11, 3128 Baal (Tremelo) 

Sven Nys Cycling Center
Sven Nys Cycling Center
Sven Nys Cycling Center
Sven Nys Cycling Center
Fotografie: © Marc Geeraerts
Sven Nys Cycling Center
Sven Nys Cycling Center
koenbuysse

Koen Buysse

“Om te genieten en mijn hoofd leeg te maken, is de omgeving van de Zuidflank ideaal”, zegt Zornik-zanger en voormalig The Voice Kids-coach Koen Buysse. Hij kreeg de fietsmicrobe van zijn vader te pakken. “Ik ken elk wegeltje in de buurt en hou dikwijls halt op de top van een pittig klimmetje voor de adembenemende vergezichten. Telkens ik het kasteeldomein in Genoels-Elderen (Riemst) passeer, bijvoorbeeld, waar de VTM-reeks Zuidflank werd opgenomen, geef ik mijn ogen goed de kost.” Zin in nog meer prachtige gebouwen ten midden van de natuur? Op de fietsroute ‘Tussen Abdijen en Kastelen’ rij je 32km lang via de prachtigste burchten en nederzettingen die de Haspengouwse natuur te bieden heeft. 

Alden Biesen kasteel
Alden Biesen kasteel
haspengauwse natuur
Haspengauwse natuur
kasteeldomein in Genoels-Elderen
Kasteeldomein in Genoels-Elderen
guidobelcanto

Guido Belcanto

“Als voetballer kun je niet zo maar eventjes een stadion binnenwandelen, maar als wielrenner kan je wel op dezelfde wegen rijden als je helden.” Aan het woord is Guido Belcanto, voor wie het puur genieten is als hij in de Vlaamse Ardennen het parcours van de Ronde van Vlaanderen aflegt. Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde er vijf thematochten uit, waarbij Guido die rond Ronse voor zijn rekening nam. “Je passeert de straat waar Claude Criquielion ten val werd gebracht net voor hij kampioen van 1988 zou worden, maar stopt even goed in dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan. Mijn persoonlijke favorieten? Molen Ten Hotond en de Sint-Hermescrypte”

Molen Ten Hotond
Molen Ten Hotond in Kluisbergen
guido belcanto
Guido Belcanto
logeren
Sint-Hermescrypte
elsjehelewaut

Elsje Helewaut

Naast de geweldige zangeres van Brugse popgroep Elisa Waut, blijkt Elsje Helewaut ook een fiere Brugse met oog voor bijzondere plekjes. Wij sprongen op de fiets en ontdekten de groene kant van de wereldberoemde cultuurstad. “De groene gordel rond Brugge is een ideale start voor een fietstocht. De pedalen opgaan is heerlijk langs de Damse Vaart, waar je over autovrije paden rijdt en helemaal tot in Damme cruist. Daar kan je jezelf dan weer belonen in één van de vele restaurantjes en eethuisjes.” Zin in meer cultuur? “In de regio rond Brugge kan je ook het kasteel van Loppem bezoeken met prachtig park en doolhof.” Eenmaal weer in Brugge, beloont Elsje zichzelf steevast met chocolade bij één van de ambachtelijke makers. “Ik ben er werkelijk dol op, en laat Brugge er nu nét gekend om zijn!

damse vaart
Damse Vaart
damme
Damme
chocolade
Chocolade in Brugge